top of page
    Sunrise

    שיטת התחנות

    DSCF0244.jpg

    השיטה משלבת בין עקרונות הלידה הפעילה לבין עקרונות היוגה,
    ומתמקדת בהקניית טכניקות של נשימה בשילוב עם דרכי תנועה, הרפיה ועבודה תודעתית.

    אלה מתורגמות ל-10 תחנות הניתנות לתרגול בזמן הצירים עד לפתיחה מלאה.
    ״שיטת התחנות״ מציידת את היולדת בארגז כלים מעשי המשלב עבודה פיזית ומנטלית כאחד

    עקרונות השיטה

    1. 10 תחנות- השיטה כוללת 10 תחנות, כאשר לכל תחנה וריאציות שונות. התחנות מותאמות לתרגול של היולדת עם בן הזוג, דולה, מיילדת וכו', או לתרגול עצמאי.

    2. 3 תחנות מפתח- מתוך העשר, ישנן 3 תחנות "מפתח", בהן מומלץ להתמקד. תחנות המפתח משלבות בתוכן את מירב המרכיבים המקדמים את תהליך הלידה. הן נגישות ביותר, תומכות ומתאימות לכל זמן הצירים.

    3. ארגז כלים עשיר- 0 התחנות הן למעשה ארגז כלים לשעת הצירים. אין צורך לזכור את כל התחנות. נבחר 3-4 תחנות בהן נעים ונוח לנו במיוחד. יחד עם זאת, כל תחנה עובדת על משהו אחר התומך, עוזר ומקדם את תהליך הלידה. לכן מומלץ להחליף תחנה כל 20 דקות. התחנות אינן מחולקות על פי שלבי הלידה, והשימוש בהן ישתנה מיולדת ליולדת. נלמד את כל התחנות בתקופת ההריון, ובזמן אמת נבחר את המתאימות לנו

    4. מתי לתרגל את התחנות- בשלב המוקדם של הלידה (כאשר הצירים עוד לא ממש חזקים) אפשר ועדיף עדין לנוח אפילו בזמן הציר עצמו. כאשר הצירים יתחזקו וליולדת יהיה קשה לשכב, זה הזמן בו נתחיל לתרגל את התחנות. התרגול של התחנות יתבצע בבית, במכונית, בדרך לבית החולים, במעלית, בדלפק חדר הלידה, בחדר מוניטור וכמובן בחדר הלידה. נתרגל תחנות עד  האפידורל או עד לפתיחה מלאה. התרגול יתבצע רק בזמן הצירים עצמם. בין ציר לציר נחים!

    5. מה עושים בין הצירים- בין ציר לציר מומלץ לנוח ולאגור כוחות. לרוקן את שלפוחית השתן ולהרבות בשתייה. כדאי להצטייד בבקבוק ספורט ממנו נוח יותר לשתות בשכיבה. נקום ונתרגל את התחנות רק כשמגיע ציר

    6. חשיבות הנשימה בזמן התנועה- כל תחנה משלבת תנועתיות עם נשימה. לאורך כל תרגול התחנות, דאגו לנשום, לנשום, לנשום- נשימות צירים. תנועות האגן המלוות כל תחנה יהיו מעגליות, על מנת לקדם את ראש התינוק אל תעלת הלידה. נושמים ומנסים לתאם נשימה לתנועה- הריכוז בנשימה ובתנועה עוזר להתקדמות הלידה ומסיח את הדעת מעוצמת הציר. כל תנועות הפה- נשיפות דרך הפה, קולות נמוכים, אנחות, פיהוקים, שירה, צחוק, נשיקות- עוזרות להרפות את שרירי רצפת האגן.

    7. ליווי פעיל ותומך- היולדת יכולה לתרגל את התחנות באופן עצמאי, אך מומלץ לתרגל אותן עם מלווה: בן זוג, דולה- תומכת לידה, מיילדת, חברה וכו'. התרגול יחד תומך ביולדת, ומאפשר למלווה להיות שותף פעיל ומשמעותי בתהליך הלידה

    הדגמות התנוחות

    להלן דוגמאות מתוך 10 התחנות. דוגמאות אלה, הן חלקיות בלבד, וזאת משום, שלכל תחנה ישנן מספר וריאציות לביצוע, וכאן תובא וריאציה אחת לכל תחנה.

    חשוב לזכור, שנתחיל לתרגל את התחנות, רק כאשר הצירים יתחזקו, ויהפכו לסדירים (כאשר אורך כל ציר הוא של דקה שלמה, והם מופיעים בתדירות של כל חמש דקות). תרגול של התחנות יתבצע בבית, במכונית, בדרך לבית החולים, במעלית, במיון, וכמובן בחדר הלידה. נתרגל את התחנות עד פתיחה מלאה, או עד מתן אפידורל.

     

    התרגול יתבצע רק בזמן הצירים עצמם. בין ציר לציר נחים!

     

    ישנה חשיבות רבה ללימוד ותרגול של התחנות, הווריאציות שלהן ותרגילי הנשימה, בקורסי הכנה ללידה עם מדריכות המוסמכות להדריך את "שיטת התחנות". זאת משום, שכוחה של השיטה, הוא בלימוד נרחב וכולל של כל התחנות, הווריאציות ותרגילי הנשימה, והבנה כיצד ומתי להשתמש בכל אחד מכלים אלה

    bottom of page