את בהריון ואת מרגישה כאבים באגן המופיעים בעיקר בתנועה? כגון כאבים בזמן שאת מנסה לקום מהכיסא אחרי ישיבה ממושכת, לקום מהאוטו, לרוץ, לשבת הרבה שעות, להסתובב במיטה מצד לצד?
יש סיכוי שאת סובלת מ- סימפיזיוליזיס בהריון ,שזה מצב שנובע מעודף גמישות של המפרקים בהריון (החל מהשליש השני להריון כתוצאה מהפרשה של הורמון הרלקסין ופרוגסטרון בהריון שעוזרים לרכך את האגן לקראת הלידה). הסימפיזיוליסיס מתאר מצב של מתיחה חזקה של רקמת החיבור של האגן במפרק הפוביס (מפרק האגן הקדמי), מתיחה זו גורמת לכאב בתנועה במקום הזה ולפעמים בכל האגן/מפשעות/רצפת האגן. כמו כן, בהריון יש יותר עומס מהרגיל על האגן מכיוון שבהריון כשהבטן גדלה זה משנה את היציבה הנכונה ויוצר הקשתה גדולה בגב ולוחץ על איברי הבטן, רצפת האגן והגב. לכן הכאב מופיע בעיקר בתנועה של האגן ומפרק הירך. אצל נשים רבות במהלך ההריון הכאב המופיע הוא במפרקים שונים, אבל בגלל שהאגן הוא איבר כל כך מרכזי ומשמעותי בגופנו זה מאד מפריע.
זה מצב מאד נפוץ ולפעמים הוא גורם לאי נוחות ואצל חלק מהנשים לכאבים חזקים מאד ואפילו קושי בתנועה ושמירת הריון. אז מה אפשר לעשות כדי לטפל?
תמיד כדאי להיות במעקב רפואי בהריון ולהתייעץ עם רופא הנשים שלך על כאב באגן, וחשוב מאד גם לדעת מאיזה להימנע, ואיזה תנועות יכולות להקל, אפילו איך הכי כדאי לנוח ולהרפות והאם יש טיפולים של רפואה משלימה שכדאי לנסות. על כל אלו תוכלו לקרוא במאמר זה.
סבלתי מכאב באגן וסימפיזיוליסיס ב-4 ההריונות שלי וגם יצא לי ללוות מאות נשים שסבלו מסימפיזיוליסיס בהריון. אני הכי מבינה אותך, ובא לי פשוט לספר לך שיש מה לעשות עם זה ושהדבר שבאמת עזר לכולן הוא להקפיד על מנוחה ועל כל הטיפים שכתבתי במאמר זה. חשוב להיות בהקשבה לעצמנו ולהבין מה נכון לנו ומה הגבולות שלנו. מה שזה אומר בעצם - עם הבנה של הגוף שלנו, מה מכביד עליו ומה יכול לעזור לנו, אפשר לגמרי להפחית כאב ולהקל על העומס על האגן בהריון.
תנועות שיכולות להקל על סימפיזיוליזיס
אם את סובלת מסימפיזיוליסיס חשוב להימנע מהגברת העומס על האגן, מעבר למה שכבר יש- עדיף להימנע מלהרים דברים כבדים (שקיות מהסופר, ילדים קטנים, להרים את הספה כשאת מנקה וכו). כמו כן, כדאי לשמור כמה שיותר על פיזור מאוזן של העומס על האגן, לכן כדאי להימנע מלשבת רגל על רגל, לרוץ או לעשות פיסוקים גדולים.
מומלץ לבצע תנועות בהריון להגמשה וחיזוק של האגן, רצפת האגן, הגב, הרגליים ושרירי הליבה. למרות הכאב באגן חשוב מאד לבצע פעילות גופנית מותאמת להריון בכדי לחזק את שרירי האגן ומומלץ גם לקבל ייעוץ של פיזיותרפיסטית רצפת אגן.
1. תנוחות לחיזוק וגמישות הגב
תנועות של גמישות ומתיחה של הגב יעזרו להקל על הכאבים ולהוריד לחץ מהאגן.
תנוחת חתול נמתח לאחור-
עמדי בעמידת שש כשכפות הידיים על גבי שרפרף
הימתחי לאט לאחור כשהאגן נשאר גבוה והגב במתיחה נעימה, הישארי למשך 20 שיות או כמה זמן שנוח.
ניתן לסיים בתנועות קימור וקיעור לחימום הגב.
ניתן לבצע 2-3 חזרות של הרצף.
תנוחת השולחן-
עמדי בפיסוק נוח ברוחב האגן כשכפות הידיים נשענות על שרפרף
הימתחי לאט לאחור כשהגב במתיחה נעימה, למשך 20 שניות תוך נשימות עמוקות.
בכדי לעלות בחזרה כופפי מעט את הברכיים, קחי את האגן לאחור והיעזרי בשרירי הרגליים כדי להתרומם לעמידה.
2. תנוחות למתיחה צידית
תנוחות אלו אמורות לחזק את שרירי הגב ולהפחית כאב ועומס מהאגן.
מתיחה צידית בישיבה-
שבי בישיבה נוחה על הגבהה, יד ימין מונחת בנוחות בצד ימין
הרימי את יד שמאל למעלה והימתחי בעדינות לצד ימין, כך שנצרת מתיחה נעימה במותן שמאל ובגב. הישארי במתיחה לכ20 שניות תוך נשימה עמוקה.
כעת שחררי בעדינות ועברי למתיחה דומה בצד שני.
פיתול בישיבה-
שבי בישיבה נוחה על הגבהה, יד ימין מונחת בנוחות בצד ימין
הרימי את יד שמאל למעלה והימתחי מעלה
התחילי לפתל את הגב כמו בורג, כף יד שמאל מונחת על ירך ימין, כך שנצרת מתיחה נעימה בגב, זו תנוחה נהדרת למי שיושבת הרבה שעות ביום. הישארי במתיחה לכ20 שניות תוך נשימה עמוקה.
כעת שחררי בעדינות ועברי למתיחה דומה בצד שני.
3. תרגילי עמידה
התרגילים מחזקים את שרירי הליבה ועוזרים להביא איזון לאגן על ידי שיפור היציבה.
סיבובי אגן בעמידה-
עמדי בפיסוק נוח, ברכיים לא נעולות, שתי כפות הרגליים פרוסות על הרצפה, נרגיש את העומס על האגן מתפזר באופן מאוזן. התחילי בסיבובי אגן איטיים לשחרור הגב וחיזוקו.
הרגישי את הנדנוד האיטי והעיסוי של רצועות רצפת האגן, בצעי את התרגיל למשך 20 שניות תוך כדי נשימות עמוקות ואיטיות.
בסיום, יש לבצע גם לכיוון השני.
קימור וקיעור בעמידה-
הניחי אצבעות על עצמות האגן הקדמיות (שני שפיצים בחלק הקדמי של האגן), באופן ניטרלי נרצה שהן יפנו קדימה כמו "פנסים" המאירים קדימה.
נקער באיטיות את הגב כך שה"פנסים" יפנו מטה,
נקמר באיטיות את הגב כך שה"פנסים" יפנו מטה.
נבצע 3-4 חזרות תוך כדי נשימה עמוקה.
סיבובי כתפיים בעמידה-
נסובב את הכתפיים באיטיות לאחור למשך 5 סיבובים.
נבצע גם לגד השני.
באופן ניטרלי נרצה שהכתפיים יהיו מתחת לקו האוזניים ומעל קו האגן, הברכיים והקרסוליים- זו יציבה נכונה ומאוזנת יותר, וזה יפחית עומס מהאגן.
שימי לב- תנועה בהריון נועדה להיטיב איתך ולהפחית כאב, במידה והכאב מתעצם יש להתייעץ עם מורה מוסמך להריון, להקשיב לגוף, לא לבצע את מה שמכאיב לך וכמובן לקבל גם ייעוץ מרופא הנשים שלך.
מה עוד יכול לעזור ולהקל על האגן
אני ממליצה מאד לשמור על יציבה נכונה ובעיקר לשמור על אגן בתנוחות בהן יש פחות עומס.
בעמידה או הליכה, ללכת בצעדים קטנים וקשובים (להפחית צעדים גדולים ומהירים).
לשמור על ישיבה נוחה, תמיכה טובה לגב כדי למנוע עומס מהגב ומהאגן, עם רגליים ישרות ונחות על הרצפה, באופן שפחות מכאיב את האגן. להקפיד בזמן ישיבה שכפות הרגליים נחות על הרצפה במלואן כדי להפחית עומס ממפרקי הירך.
\גם בשכיבה ניתן להפחית עומס מהאגן בעיקר על ידי שכיבה על הצד עם תמיכה של כריות בין הרגליים ושמירה על פיסוק נטרלי ברוחב אגן ללא עומס על מפרק הירך. גם תמיכה מתחת לראש ולבטן חשובה מאד בזמן שכיבה, מנוחה או שינה.
במעברים בין התנוחות- לכפוף ברכיים, לנוע עם הרגליים יחד בזמן פיתול או פניה, או קימה משכיבה כדי להקל על מפרקי הירך. לסיכום- ממש תתרגלי את זה בהריון! את לא רגילה לזה אבל אם תתרגלי את זה זה יהפוך ליותר ויותר טבעי ונוח עם הזמן!
להקפיד לנעול נעליים נוחות שתומכות היטב א הרגל והיציבה, וכמה שפחות מאמצות את המפרקים (לא ממליצה על כפכפים, נעלי בובה או עקבים). כמו כן, מומלץ מאד לקנות חגורת הריון התומכת ברצועות האגן ומפחיתה את העומס של הבטן על האגן.
טיפולים של רפואה משלימה להקלה על סימפיזיוליסיס
מכיוון שרופאי הנשים לא יכולים לטפל בבעיה של סימפיזיוליסיס בהריון, הם ממליצים בעיקר על מנוחה. הרפואה המשלימה מסתכלת על הטיפול ההוליסטי שיכול להעניק הקלה וסיוע ואכן יש כמה טיפולים שמומלץ לנסות- טיפול במים, אקווליבריו, דיקור סיני, רפלקסולוגיה ועוד. כמו תמיד יש להפעיל שיקול דעת לפני הטיפול ואם את לא בטוחה אז להתייעץ עם רופא הנשים שלך.
איך זה אצל נשים אחרות ומתי זה עובר?
ברוב הנשים סימפיזיוליסיס לא מפריע ללידה ולפעמים אף מסייע ללידה קלה יותר עקב הגמישות באגן אשר מסייעת לעובר להתברג באגן בשעת הלידה.
אחרי הלידה לוקח כמה שבועות ואצל רוב הנשים הכאב חולף. לכל הנשים אחרי לידה כדאי לבקר אצל פיזיותרפיסטית רצפת אגן (גם לאחר ניתוח קיסרי וגם למי שלא סבלה מסימפיזיוליסיס) כדי להתאים לכל אישה את תוכנית שיקום האגן, רצפת האגן המתאימה לה אחרי הלידה, וכדי לסייע להעלים או להפחית את הכאב באגן, ברצפת האגן או באיבר המין.
コメント