top of page
    Search
    • Oran

    איך להפחית סטרס בעזרת נשימה יוגית

    נסביר למה יש סטרס בגוף שלנו וגם מה לעשות כדי להגביר רוגע:



    מחקרים רבים עוסקים בתרומה של היוגה לחיים, תחום אחד של מחקר הוא התחום המנטלי. נסביר בקצרה למה נוצא סטרס.

    ראשית,

    סטרס הוא טווח של רגשות. רגשות נגרמים ממחשבות תואמות בדרך כלל. והמחשבות בהכרה שלנו הן כמו גלים. כאשר אנו חושבים על אובייקט מסוים שוב ושוב ושוב נוצרת זרימה של מחשבות בכיוון הזה, מחשבה מובילה למחשבה דומה וממשיכה להעסיק את ההכרה באותה מחשבה.

    המשמעות היא,

    שאנו גם מפתחים נטייה קטנה או גדולה, לסוג מחשבות מסוים וגם מעמיקים את ההתעסקות בסוג המחשבות הזה. כך לדוגמה- אם אנו דואגים באופן קבוע, ככל הנראה דאגה תהפוך להיות דפוס אצלנו וגם מחשבות של דאגה יעסיקו אותנו למשך זמן ארוך יותר מפעם לפעם. אצל אנשים מסויימים דאגה תתורגם לכעס, אצל אחרים למתח או סטרס או תסכול וכן הלאה.


    עד מתי? עד שמשהו יסיח את דעתנו מספיק כדי שנפסיק לחשוב על זה.


    אוקי, איך היוגה יכולה לעזור בזה?


    אחד הכלים של היוגה להסחת דעת הוא הנשימה.

    הנשימה מפעילה את מערכת העצבים וזו משפיעה על הרגשות שלנו. כך שמדובר בהסחת דעת אפקטיבית מאד. כי זה שינוי עמוק ושורשי של מצב התודעה שלנו.


    איך זה עובד?

    מערכת העצבים מורכבת מ-2 חלקים.

    מערכת העצבים הסימפתטית- שאחראית על פעילות מוגברת, עשייה, היא מופעלת ברגעים של לחץ, סטרס, רגשות עזים, היא יוצרת ערנות, תגובתיות מהירה, היא המערכת שאחראית על מנגנון 3 הF- fight or flight or freez, כדי שזברה שרודף אחריה נמר תוכל להגיב מהר. במצב כזה הגוף מזרים דם לאיברים כמו הרגליים ולוקח אנרגיה משאר המערכות כמו המערכת החיסונית וכד.

    הבעיה היא, שכולנו חיים בהמון סטרס, כאילו כל הזמן רודף אחרינו נמר.


    אבל הצד השני של מערכת העצבים,

    היא מערכת העצבים הפרא-סימפתטית.

    היא אחראית על רוגע, רענון, שלווה, איזון, בריאות פיזית ומנטלית, התחדשות התאים, שחרור מתחים, שחרור פסולת מהתאים,... אם רק היינו יודעים איך להפעיל אותה יותר, נכון? הנשימה היוגית עושה בדיוק את זה. וכל אחד יכול.


    אז הנה הבסיס לטכניקה של הנשימה היוגית-

    מערכת העצבים הסימפתטית, היא מופעלת בעיקר בשאיפה שגורמת לעליה בקצב הלב. ומערכת העצבים הפרא-סימפתטית, מופעלת בנשיפה, שגורמת לירידה בקצב הלב.

    כאשר אנו מתרגלים נשימה מודעת, אנו מתחילים להאריך את הנשימות ובעיקר, להאריך את הנשיפות לזמן כפול מהשאיפות.

    אותה הנשימה שבזמן סטרס, היא מהירה ושטחית, אם נאריך אותה- נגביר את הרוגע והאיזון.

    תרגילי הנשימה היוגיים מכוונים לעבוד על מערכת העצבים, להפחית את הורמון האדרנלין והורמון הלחץ, קורטיזול ולהגביר הפרשה של הורמון אוקסיטוצין.


    לסיכום, הנשימה היוגית זה כלי חשוב וכדאי להתחיל כבר לתרגל אותו. אפשר לתרגל נשימה מודעת בכל מקום- התחילו מזמנים רגועים- בתור לדואר/בסופר/בזמן שטיפת כלים וכל זמן רגוע אחר. והמשיכו בזמנים קצת יותר מלחיצים.

    21 views0 comments

    Comments


    bottom of page